Een ode aan de boom

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 17:33

De boom is de koning van zijn kleine ecosysteem. Beschermheer van het plaatselijk wild met zijn wortels in de aarde en zijn kruin groeiend naar de hemel. Een voedingsbron voor het leven in de aarde, op de aarde en in de lucht. Een gezonde boom vervult duizend taken, ondersteunt duizenden levensvormen terwijl hij niets doet. Hij staat daar alleen en alles wordt gedaan.

 

Zo beschrijft Lao Tse de tao (de weg) in zijn Tao te tjing. Door niets te doen wordt er alles gedaan. Die geheime kracht die op de achtergrond in alles doorwerkt kan niet benoemd worden. Daarom spreekt Lao tse over de Weg.

 

Zonder pretenties, zonder moeite te doen, ben je jezelf. Je handelt vanuit je centrum. Het leven is eenvoudig. Je doet niet teveel. Je doet genoeg.

 

We hebben echter vaak zoveel aan ons hoofd dat we compleet vervreemd geraakt zijn van de eenvoud van het leven. We weten niet meer wanneer we stil moeten zitten en blijven rondrennen als kippen zonder kop. De wereld moet gered worden. Het bedrijf moet winst maken. Je familie moet het goed hebben. Je moet gezond blijven zodat je nog lang kunt blijven rennen en werken.

Zo blijf je doormalen en rennen, totdat je ziek wordt, failliet gaat, gaat scheiden en de hele wereld naar de knoppen wordt geholpen.

 

Ben jij ook zo?

Ga eens zitten. Ga in de leer bij die boom. Wees stil en laat die storm in je hoofd uitrazen. Adem. Voel de zon op je huid. Voel de grond onder je voeten. Voel het leven door je aderen stromen en bekommer je niet om al die gedachten. Omarm de onrust. Probeer je situatie niet te veranderen. Omarm de verandering. Omarm de rust. Omarm de boom. Omarm het leven. Leef.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.