Tai chi voor ouderen

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 09:57

Al bijna 10 jaar geef ik tai chi les voor het ouderenwerk van Impuls. 

Voor Impuls gaat het om mensen bij elkaar te brengen, eenzaamheid te bestrijden, en om ouderen aan te zetten om te blijven bewegen, zodat de mensen minder snel afhankelijk worden van zorg en pillen. 

Voor mij is het vooral een leerschool in hoe om te gaan met al die verschillende klachten en aandoeningen die de mensen met zich mee kunnen brengen. Veel reumatische klachten, fibromyalgie, spierstijfheid, balansproblemen, bloeddruk, zenuwstelsel, gebrek aan energie, psychische klachten, kanker, luchtwegen, enz.. Je ziet alles wel voorbij komen. Soms meerdere zaken in één persoon. 

 

Het geeft me voldoening als ik zie dat mijn lessen iets voor iemand doen. Soms heel zichtbaar, dat je iemand in korte tijd ziet opbloeien, klachten ziet verbeteren, fijne feedback krijgt over voordelen die de oefeningen hebben gebracht.

Soms minder zichtbaar. Dan lijkt het of mensen nauwelijks vorderingen maken en je moet heel vaak hetzelfde uitleggen en voor doen, maar ook die mensen blijven komen. Jarenlang blijven ze komen en doen mee. Laten zich uitdagen, maken contacten, ze zijn aandachtig bezig, moeten zich concentreren en doen dingen die ze uit zichzelf nooit zouden doen.

Dat zijn de lange termijn overwinningen. De gedachte dat al zoveel mensen, zoveel jaren naar mijn lessen blijven komen, geeft me een goed gevoel.

 

Elke groep heeft weer een eigen dynamiek. Ik bereid nooit lessen voor. Ik heb mijn rugzak met oefeningen en door me af te stemmen op de groep zie ik wel wat er uit mijn rugzakje komt. Er blijft natuurlijk een bepaalde basis in de oefeningen die altijd terug komt.

Bij interesse voor de lessen van ouderenwerk kun je contact opnemen met Impuls Kerkrade

 

demonstratie ouderenwerk

Reactie plaatsen

Reacties

Will en Marlie Loonen
9 maanden geleden

Wij zijn beiden 63 jr en lopen bij traditionele sporten steeds vaker tegen blessures aan. We zijn daarom onlangs met Yoga begonnen. Aangezien we dit nog verder willen verdiepen, lijkt Tia chi een perfecte uitbreiding/aanvulling. Wij wonen in Simpelveld. Ik hoor graag van u of er mogelijkheden zijn.
Hartelijke groet
Will Loonen

Theo ogier
5 maanden geleden

Ben 75 jaar. Ik zou graag kennis maken met tai chi en dit proberen. Kan dat? Ben ook te bereiken op 06 47436030