Innerlijke kracht

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 14:13

Wat is een vechter?

Eén van de grote meesters heeft eens ooit gezegd dat je niet bang hoeft te zijn voor een vechter. Een vechter is bezig om het beste uit zichzelf te maken en alle weerstanden die hem daarbij beperken te overwinnen.

Waar je wel bang voor moet zijn, zijn de mensen die zich bij elke gelegenheid proberen te bewijzen.

 

De grootste kracht van een vechter ligt in zijn karakter. Als je in de kern sterk bent, beschermt je dat tegen duizend kwaden en kwalen.

Innerlijke en uiterlijke kracht moeten met elkaar in balans zijn. Een sterke vechter met weinig zelfbeheersing is als een driejarige die je een geladen wapen geeft om te spelen. Een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

 

In je weg als vechter kun je kleine overwinningen hebben en grote overwinningen.

Natuurlijk zal je ook eens verliezen, maar voor een vechter is dat enkel een obstakel dat hij de volgende keer beter zal nemen.

 

Bij kleine overwinningen krijg je vaak applaus, respect, aanzien, trots, soms onderscheidingen en zelfs een gevoel van macht. Het zijn echter maar momenten van piekprestaties. Een kunstje wat je goed hebt uitgevoerd.

 

Grote overwinningen zijn schaars. Dat zijn overwinningen in jezelf.

In mijn beginjaren als vechtsporter had ik vaak de wens om eens tegen mezelf te vechten. Ik wou nooit iemand pijn doen, maar als ik tegen mezelf kon vechten, dan kon ik eindelijk eens vechten zonder me in te houden. Dat gaf me kracht om harder te trainen.

Na jaren training en oefening kwam ik echter op een punt dat die wens vervloog en ik vrede in mezelf vond. Sinds die tijd werd ik gedreven door het plezier in het trainen en het verbeteren van mezelf.

Een grote overwinning geeft een duurzame verandering in je karakter. Kleine overwinningen worden minder belangrijk. Je wordt niet gedreven door applaus, of aanzien, je ego, maar je kracht komt van binnen. Zelfs als je oud en roestig wordt, hou je die kracht.

 

Iedereen heeft zijn eigen demonen, maar enkel een vechter treedt ze tegemoet. Je grootste tegenstander en je grootste medestander vind je in dezelfde spiegel. De ware vechter overwint het gevecht in zichzelf.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.