Bewegingsarmoede en tai chi

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 14:57

Er zijn vele redenen om aan sport te doen. Voor je gezondheid, om je lekker te voelen, de kick van het presteren en je grenzen te verleggen, het basale plezier van het bewegen zelf en als je erover nadenkt wellicht nog veel andere redenen. Er zijn echter ook genoeg redenen waarom mensen niet aan sport doen. De sporter zou dat snel smoesjes kunnen noemen, maar als je die redenen serieus neemt hoor je vaak redenen die terug te voeren zijn op een gebrek aan tijd,  zelfvertrouwen, of schaamte, geen zin om je moe te maken, een hekel aan zweten, of het is gewoon niet je ding.

 

Tai chi kan een tussenoplossing zijn in de bestrijding van bewegingsarmoede. Je bent namelijk niet bezig met fysieke prestatie, maar met ontspanning en rustige langzame vloeiende bewegingen. Met zomin mogelijk inzet van kracht, zoveel mogelijk bereiken. Geconcentreerd op je houding, je ademhaling en rust in je beweging.

 

Stel je voor je gaat boodschappen doen, draagt twee volle zakken naar huis, maar vervolgens draag je ze gewoon verder met je mee, terwijl je ze gewoon zou kunnen neerzetten. Dat klinkt misschien gek, maar dat is wat veel mensen doen.

Ze dragen hun sores gewoon met zich mee, terwijl ze het net zo goed kunnen neerzetten. De hele dag trekken ze hun schouders omhoog, of laten het hoofd hangen, zodat de nek het gewicht met zich meesleept. Ze blazen de borstkast op en steken de kin naar voren, maar hebben een oppervlakkige ademhaling en weinig gevoel van balans, anderen lopen zo onzeker alsof ze elk moment kunnen omvallen.

's Avonds zijn ze moe, gaan op de bank hangen, hebben pijn in de nek, of rug, of last van strakke schouders en echt geen zin meer om naar de sportschool te gaan.

Tai chi leert je om bewust te worden van je houding en brengt correcties aan waardoor je houding verbeterd en het teveel aan inspanning kan worden los gelaten. Als je de energie die vrij komt dan gaat inzetten om op een juiste manier te bewegen, en als je je adem leert gebruiken zodat het je van extra kracht verzorgt, dan wordt je geleidelijk aan sterker en krijg je een beter contact met je lichaam, zonder dat je je hoeft uit te sloven. Ontspannen en jezelf de ruimte geven om te groeien staat aan de basis van de tai chi. 

 

Stap 1 is tevens de moeilijkste stap: beginnen. Gevolgd door stap 2: regelmatig blijven oefenen voor een bepaalde periode, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe ademhaling en bewegingspatronen.

Wie weet wat stap 3 met zich meebrengt?

Reactie plaatsen

Reacties

Anna Jacobs
2 jaar geleden

Hoi Marc wil je mij aan Facebook toevoegen , taichi groep de heeg