De daad bij het woord voegen

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 15:48

Wie A zegt moet ook B zeggen. Voor A lees je het vorige stuk.

A is het Idee

B is de Actie

 

Eén van de krachtigste chi kung oefeningen geef ik als gift voor iedereen die wil deelnemen.

Zaterdag 6 augustus om 10.00 uur begin ik bij de Hamboskapel in Kerkrade met lessen in Zhan Zhuang voor iedereen die wil deelnemen. In mijn vorige stuk: 'Economie - kan het ook anders', kwam ik met de vraag of economie op een gift gebaseerd zou kunnen zijn in plaats van op een schuld.

Deze actie is om uit te proberen of er op lokaal niveau iets mee te behalen valt. 

De gift is onvoorwaardelijk. Er zijn geen regels in het spel. Een onvoorwaardelijke gift kennen we misschien in de familie en tussen vrienden, maar niet zo snel tussen vreemden. In ben vooral benieuwd naar de uitwisseling tussen gever en ontvanger. We zijn zo getraind in een schuld systeem dat een nieuwe houding aannemen in het begin ongemakkelijk kan zijn. Daarom ook de Zhan Zhuang oefening. In een goed uitgelijnde houding staan, kan in het begin ongemak veroorzaken en als je het door hebt, realiseer je je dat het de meest natuurlijke en moeiteloze manier is om langere tijd stil te staan. Een genot om te doen.

Een gift is de meest moeiteloze transactie die ik me kan voorstellen. De rest is wennen.

 

Als je heel nuchter naar economie kijkt heb je enerzijds grondstoffen nodig en anderzijds de wil van de mens om zijn werk, ervaring en kennis in te zetten. Geld is enkel het smeermiddel om mensen te belonen voor hun inzet. Als de waarde van het geld snel veranderd dan zorgt dat voor angst, onzekerheid en een hele regenboog van emoties bij het volk. Je hele leven is afhankelijk van geld.

Niemand is gebaat met onzekerheid en angst. Om een crisis goed te doorstaan moeten we op elkaar kunnen vertrouwen, het hoofd koel houden en het hart warm.

De oefening:

Zhan Zhuang – wat zoveel betekent als ‘Staan als een boom’, is een oefening in staan en ademen in een goed uitgelijnde houding.

Simpel zou je zeggen. Toch heeft deze oefening diepgaande effecten.

Het brengt je geest in het Nu en het brengt je in contact met je lichaamshouding. Het maakt je bewust hoeveel spanning je in je lijf en in je hoofd met je meedraagt.

Bewustzijn is de aanzet tot verandering.

Ademen en staan om weer in verbinding te komen met jezelf in het moment is een ontzettend krachtige oefening waarbij je gaat merken dat je krachtiger wordt als je je spieren kunt ontspannen. Er worden verbindingen gemaakt tussen lichaam en geest, maar ook tussen de romp, de ledematen en het hoofd.

Staande meditatie is één van de hoofdingrediënten van de Tai chi oefeningen, maar de oefening staat op zichzelf en is net zo krachtig voor mensen die geen tai chi doen. Het is ook makkelijk te oefenen in je eentje, maar in het begin heb je instructies en begeleiding nodig om de standen, de uitlijning, de adem en het ontspannen te leren.

Terwijl je stil staat werkt je lichaam. Je adem beweegt door je heen, je bloed stroomt, je organen werken en als je spierkorset wat losser wordt gaat de energie waarmee je die spieren op spanning hebt gehouden, vrijkomen en bijdragen aan het zelfherstellende vermogen van je lichaam en je geest. Zonder inspanning ontstaat langzaam een betere balans.

 

Een chronisch gespannen spier is als een rem op je bewegingsapparaat. Laat de rem los en alles word veel eenvoudiger. Een chronisch gespannen geest is als een rem op je adaptieve vermogen. Het stoort je aanpassingsvermogen en je inzicht in je leven.

 

Leer staan en ademen en wie weet wat er alles uit voort kan komen.

Marc Gartmann

Zhan Zhuang

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.